Sivusto on arkistoitu, eikä sitä päivitetä enää

Kuljetus

Lähes jokainen nauta joutuu matkustamaan yhden tai useamman kerran elämänsä aikana. Maitotilalla syntyvät sonnivasikat ja emolehmätilalla syntyvät vasikat siirretään lihakarjatilalle. Joskus ne viettävät ensin muutaman kuukauden välikasvattamossa.

Lähes jokainen nauta tekee viimeisen matkan teurastamolle, eikä ole lainkaan samantekevää, miten se tapahtuu. Kuljetusmatkat ovat Suomessa pidentyneet teurastamojen määrän vähentyessä, mutta teurasautot ovat nykyään hyvin ilmastoituja. Eläimiä tulee käsitellä kuljetusten yhteydessä erityisen rauhallisesti, sillä tilanne on eläimelle vieras. Taitava eläinkuljettaja saa kuitenkin eläimen kyytiin ja pois ilman, että se hermostuu.

Tavoite on, että eläin viettää teurastamolla mahdollisimman lyhyen ajan. Eläimet pyritään pitämään tutuissa ryhmissä, jotta stressaava tilanne olisi niille hieman vähemmän stressaava.

Nauta ääntelee epämiellyttävissä tilanteissa. Ääntely siirtelytilanteessa kertookin usein siitä, ettei eläimen käsittely ole aivan kohdallaan. Esimerkiksi eläimen lyöminen ja potkiminen sen liikkeelle saamiseksi on kielletty.

Sähköpiiskan eli sähköiskun antavan välineen käyttö on edelleen sallittua eläinten liikuttelussa, mutta sen käyttöä suositellaan välttämään.