Sivusto on arkistoitu, eikä sitä päivitetä enää

Nupoutus

Suomessa vasikat yleensä nupoutetaan. Nupoutuksessa vasikan sarvenaiheet, eli kohdat joihin sarvet vanhemmiten kasvaisivat, poltetaan. Vasikka saa toimenpiteestä kaksi kolmannen asteen palovammaa, yhden kumpaankin sarvenaiheeseen. Toimenpide on vasikalle hyvin kivulias. Suomessa on vielä vuonna 2014 laillista nupouttaa vasikka ilman minkäänlaista kivunlievitystä.

Kivunlievityksen tärkeyteen nupoutuksen yhteydessä ollaan kuitenkin heräilemässä. Hieman yli puolella suomalaisista maitotiloista hoidetaan vasikoiden nupoutuskipua, emolehmätiloilla ja vasikkakasvattamoissa vielä useammin.

Eläinlääkäriliitto ja eläinten hyvinvointitutkijat suosittelevat, että vasikka rauhoitetaan ja että sen sarvenaiheet puudutetaan nupoutuksen ajaksi. Lisäksi suositellaan tulehduskipulääkitystä.

Vasikat, jotka eivät saa kipulääkitystä nupoutuksen aikana, lakkaavat leikkimästä muutamaksi päiväksi. Kipulääkettä saavat puolestaan leikkivät. Leikkiminen on nuorelle eläimelle perustarve. Sen puuttuminen kertoo, ettei kaikki ole hyvin.

Onnistuneen nupoutuksen jälkeen sarvet eivät kasva takaisin, jolloin naudat eivät kasvaessaan pääse vahingoittamaan toisiaan ja ihmisiä sarvillaan. Riittävän väljissä oloissa sarvista ei kuitenkaan ole haittaa. Nupoutusta ei aina tehdäkään sellaisilla tiloilla, joilla naudat laiduntavat paljon ja väljissä oloissa.

Kuva: Maria Lindqvist