Sivusto on arkistoitu, eikä sitä päivitetä enää

Miten kuluttaja voi vaikuttaa?

Kuluttajan on mahdotonta saada selville, miten juuri se lehmä, josta hänen maitonsa on peräisin, on elänyt. Lainsäädäntö määrää eläintenpidon vähimmäisvaatimukset, mutta onko lehmä elänyt pihatossa vai parsinavetassa? Onko se päässyt laiduntamaan? Ehkä tuottaja on halunnut pitää eläimiä lain vähimmäisvaatimuksia paremmin.

Ihmisten tietoisuus eläinten elinoloista kasvaa jatkuvasti, ja sen myötä yhä useammat ovat alkaneet kaivata vaihtoehtoja perinteiselle eläintuotannolle. Jotkut valitsevat luomulihan ja -maidon. Kaikkia kuluttajia ei kiinnosta, onko eläin ruokittu luomuruoalla vai ei, mutta luomueläimillä on esimerkiksi tavanomaisissa tuotantotiloissa kasvaneita eläimiä enemmän liikkumatilaa.

Luomunauta pääsee ulkoilemaan ympäri vuoden, kesällä joka päivä. Nupoutus tehdään luomuvasikalle aina rauhoituksessa ja kipulääkittynä. Luomunaudan kytkeminen on pääsääntöisesti kielletty. Jotkut luomunautatilat ovat kuitenkin saaneet poikkeusluvan pitää eläimiä parsiin kytkettyinä.

SEY ajaa Suomeen merkintäjärjestelmää, joka kertoisi eläinlainsäädännön minimitason ylittävästä eläinten hyvinvoinnista. Euroopassa eläinten hyvinvointivaatimuksia sisältäviä merkintäjärjestelmiä on jo noin 70. Yksi niistä on free range -tuotanto, jossa eläimet saavat jaloitella ulkona huomattavasti perinteisiä tuotantomenetelmiä enemmän ja laajemmalla alueella. Kananmunien merkintäjärjestelmä on laajasti koettu toimivaksi. Se on vähentänyt häkkikanaloiden määrää ja tuonut Suomeenkin ulkokananmunat.

Eläinten hyvinvointia pohtiva suomalainen kuluttaja voi kaupassa valita yleensä vain tavanomaisesti tuotetun ja luomumaidon ja -lihan välillä. Aktiivinen kuluttaja saa kuitenkin tietoa eläinten tuotanto-olosuhteista, jolloin tavanomaiselle tuotannolle voi löytää vaihtoehtoja. Lihaa ja maitoa voi ostaa esimerkiksi lähitilalta. Ehkä tulevaisuudessa voi valita vaikkapa ympäri vuoden laiduntaneen lehmän maidon tai emänsä kanssa varttuneen naudan lihan.

Osa kuluttajista on päättänyt luopua maidosta, lihasta tai molemmista. Osa ei halua käyttää muitakaan eläimistä valmistettuja tuotteita. Jotkut haluavat vaikuttaa kuulumalla eläinsuojelujärjestöön tai toimimalla järjestössä vapaaehtoisena.