Mitä hyvinvointi on?
Usein sanotaan, että hyvin tuottava eläin myös voi hyvin. Näin ei aina ole. Moni eläin, joka on jalostettu tuottamaan paljon, tuottaa edelleen hyvin, vaikka sen hyvinvoinnin taso olisi heikentynyt.
Usein ajatellaan myös, että terveys ja hyvinvointi ovat sama asia. Tämäkään ei pidä paikkaansa, sillä hyvinvointi on sekä fyysisten että psyykkisten tekijöiden summa.
Hyvään eläintenhoitoon on aina kuulunut eläinten käytöksen ymmärtäminen. Ymmärrys auttaa eläinten käsittelyssä sekä ongelmien tunnistamisessa. Muutokset eläimen käytöksessä voivat kertoa sairaudesta tai siitä, että jokin asia eläimen elinoloissa ei ole aivan kohdillaan.
Hyvinvointiin vaikuttaa terveyden ohella olennaisesti se, voiko eläin tyydyttää lajityypilliset käyttäytymistarpeensa. Jos nauta ei pääse tyydyttämään lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan, on seurauksena stressi. Stressi taas heikentää hyvinvointia.
Naudan kohdalla hyvinvointiin vaikuttavat esimerkiksi nämä asiat:
– Saako nauta laiduntaa?
– Pääseekö nauta liikkumaan riittävästi?
– Pääseekö nauta liikkumaan hyvällä alustalla?
– Pääseekö nauta milloin tahansa makaamaan pehmeälle, hyvin kuivitetulle alustalle joka on riittävän tilava ja rauhallinen?
– Saako nauta syödä riittävästi, häiriöttä ja ilman jonotusta?
– Pääseekö nauta juomaan häiriöttä?
– Saako nauta hoivata vasikkaansa?
– Saako vasikka kasvaa emänsä hoivassa?
– Pysyykö vasikka leikkimään muiden vasikoiden kanssa?
– Saako vasikka tyydyttää imemisen tarpeensa?
– Tehdäänkö nupoutus asianmukaisessa kivunlievityksessä?
Kuva: Marjo Kokkonen